1 Şubat 2011 Salı

AJANDA ŞUBAT'11... SERGİ

“ve kuzeydeydi güneş” Sergisi

19 Ocak - 5 Şubat 2011
Yer: Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Karaköy Binası

Nâzım Hikmet, Semiha Berksoy ve Nail V. Çakırhan’la ilgili gerçekleştirdiği sergilerden sonra Y. Mimar M. Melih Güneş, bu kez gün değiştirme çizgisinin ortasından geçirildiği Bering Boğazı civarından, Çukotka’nın başkenti Anadır ve yakınlarından kendi çektiği fotoğrafları ve topladığı nesneleri Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde sergiliyor.
M. Melih Güneş’in Rusya’nın kuzeyinde, kutup bölgesindeki proje yöneticiliği döneminde çektiği fotoğraflarda; tundraların, çadırlarında ömür süren geyik çobanlarının, Eskimo, Çukça, Nenets, Rus gibi halkların yanı sıra enginliklerde içe işleyen ıssızlık, ufuksuzluk, uzaklık ve boşluk algısı hissedilebiliyor. Kışın karanlık günlerini karların aydınlattığı, yazları ise beyaz gecelerin alacakaranlığında güneşin gece yarısı batıp hemen ardından doğduğu, günbatımıyla tan vaktinin peş peşe olduğu diyarların fotoğrafları bunlar.
Nâzım Hikmet’in doğumunun 100. yıldönümünde “Kız Çocuğu” şiiri üzerine Çukotka’daki çocukların yaptıkları resimler de ilk kez sergilenecek.
Balina kemikleri, geyik boynuzu, mors ve mamut dişlerinden yörenin sanatçılarının yaptığı eserlerin de yer alacağı sergi ‘an’, ‘anı’ ve ‘nesne’lere yüklenen anlamlara, ömürlerimizde olan ‘hatır’larına bir hatırlama; ‘doğu-batı’, ‘dün-bugün-yarın’ gibi kabullenmelere anlık da olsa bir sorgulama ve belgeleme-bellek tazeleme ilişkisine göndermeler yapılmasını sağlayabilecek.

Yao Lu’nun Yeni Manzaraları

19 Ocak 2011 - 22 Mayıs 2011
Yer: İstanbul Modern

Yao Lu, toz geçirmez yeşil ağlarla kaplı inşaat artıklarını fotoğraflayıp, dijital uygulamalardan faydalanarak geleneksel Çin resmi estetiğini yeniden yaratıyor. Çektiği fotoğraflara pagodalar, evler, kayıklar ve ağaçlar ekliyor ve özenle yaratılmış yeni manzaralar ortaya çıkartıyor. 2008 BMW Paris Photo Ödülü sahibi Çinli sanatçı, çağdaş Çin fotoğrafını dünyaya tanıtan önemli sanatçılardan biri. Küratörlüğünü Engin Özendes’in yaptığı sergide yer alan 31 eserin 11’i 2010 yılında bu sergiye özel olarak yaratıldı.

Ryan Trecartin

19 Ocak-6 Mart 2011
 Yer: İstanbul Modern

1981 doğumlu Ryan Trecartin, neslinin en önemli video sanatçılarından biridir. Sık sık Lizzie Fitch ile yaptığı ortak çalışmalarla gündeme gelen sanatçının video yapıtları biçim ve işlevleriyle teknoloji, dil, anlatı, kimlik ve insanlığa dair anlayışımıza yeni açılımlar getirir.
Trecartin’in Lizzie Fitch ile ortak çalışması Any Ever (2010), bağımsız ama birbirleriyle ilişkili yedi videodan oluşmaktadır. Çalışma bir diptik yapısına sahiptir; bir tarafta Trill-ogy Comp (Üç Film), diğerinde Re’search Wait’S (dört film) sergilenir. Videolar bir araya geldiklerinde karakterler arasında sürekli değişen ilişkileri, günümüz dünyasının yanıt bekleyen varoluşçu sorularını sergilerken şiirsel, biçimsel ve yapısal bir çözümlemeye girişirler.Videolar sonsuz eşleşmelerle birbirlerine uyum sağlar, birbirlerini böler, engeller, etki alanlarına girer ve çeker. Any Ever’ın ana anlatısı izleyici tarafından öznel biçimde seçilir ve yedi bölümün yapıları ve etkileşimleri üzerinden okunur. Saldırgan avangard mantıkla, sıra dışı ve ustalıklı renk, biçim, drama ve kurgu, şaşırtıcı biçimde gerçekçi bir bilinç akışı yaratır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder