11 Aralık 2010 Cumartesi

ilk kar...

KENDİNİ KEŞFET... Aralık'10

'santralyetişkin'

santralistanbul’un farklı mekanlarında, özgün içeriklerle gerçekleştirilen ‘Yetişkin atölyeleri’, gündelik hayatına renk katmak isteyen katılıcılarını bekliyor.
Kısa film, çizgi roman, dj, edebiyat, makyaj atölyeleri bunlardan sadece birkaçı...

http://www.santralatolye.com/

KENDİNİ KEŞFET... Aralık'10

FOTOĞRAF ATÖLYESİ-“DEĞİŞİMİN TANIKLIĞI”

“Galata 500 Metre”
Başlama Tarihi: 19 Aralık 2010 Pazar
Kurgulayan: Yalçın Savuran
Süre: 32 saat (8 HAFTA-4’er saat) Saat: 8.00-12.00
Yer: Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Karaköy Kemankeş Cad. No. 31 Beyoğlu
Bedeli: 200.- TL
İletişim ve kayıt:
0212 251 49 00 smgmistanbul@mimarist.org

(Kentin belleğinin oluşturulmasına katkı yapmak hedefiyle planlanan atölye çalışmasında, pilot mahalle tespit edilerek, sokakları, binaları, bina detayları, mümkünse yaşayanları fotoğraflanacak. Geçmişe dair kayıtlara ulaşılıp, bugünün envanteri çıkartılacak. Böylece sokak monografilerinden mahalle monografilerine ulaşılmaya çalışılacak. Galata Kulesi merkez olmak kaydıyla yarıçapı yaklaşık 500 metre olan bir alandaki tüm mahalleler zaman içerisinde belgelenerek değişimin tanıklığı yapılacak.)

AJANDA ARALIK'10.. SERGİ

TAZE TAZE...

'HAYAL- ET YAPILAR'

29 Kasım-23 Aralık tarihleri arasında Taksim Maksem Cumhuriyet Sanat Galerisi'nde!
İstanbul’da “Tarih ve Yıkım / Hayalet Yapılar” projesinin hedefi kesinlikle kaybolan İstanbul’a dair bir nostalji üretmek değil, tersine proje bugün ile ilgileniyor, çünkü bu yıkımlar (yangın, deprem, kentleşme, modernleşme sonucu oluşan) bugün de devam ediyor. Gerçekleşecek olan sergi, yerleştirmeler, kitap ve web sitesi ile bu yıkımların anılarını taze tutmak, ve yıkım kavramını tartışmaya açmak, kısacası İstanbul’u yara izleri, çizikleri ve kesikleri üzerinden okumak ve bunları paylaşmak projenin temel hedefidir.

ayrıntılı bilgi: http://www.hayal-et.org/











‘ELLER VE YÜZLER’, İnsanlık Savunması
ARA GÜLER

Sergide XX. yüzyıl Fransız ozan ve yazarlarının metinleri eşliğinde Ara Güler'in eserleri sunulmaktadır.
Yazıları, kişilerin ve günlerin iddiasız sıradanlığında, tarihin ve insanlığın bir parçası olan çaresizliği hiçbir zaman gözardı etmeden,dünyanın ve hayatın az bilinen derinliklerini keşfetmemize yardımcı olmaktadır.
Fotoğrafların yansıttığı görüntüler ise, metinlerin birer tamamlayıcısıdır.Şiirsel sözcüklerin gücü ve fotoğrafların simgeselliği, insanlık bilincin uyanmasını sağlar. Yazı ve fotoğraf, her biri kendine göre ve ikisi birlikte, insana özgü alçak gönüllülük ve yücelik anlatımını çağrıştırmayı amaçlamaktadır.
Sergi, Notre Dame De Sion Lisesi'nde 16 Aralık - 20 Ocak tarihlerinde, 11.00 – 18.00 saatleri arasında, (pazar günleri dışında) konser olan akşamlar 20.00’ye kadar gezilebilir.


SU İÇİN [DE] ALLIANOI

Allianoi Su Perisi…

Sulama amacıyla inşa edilen Yortanlı Barajı’nın gölet alanında kaldığı için 1998-2006 yılları arasında gerçekleştirilen kazı çalışmaları kapsamında gün yüzüne çıkarılabilen ayrıntılarıyla Allianoi, İzmir Bergama’ya 18 km mesafede bulunan ve Paşa Ilıcası olarak bilinir ve erken tunç çağından günümüze kadar sürekli kullanım görmüştür. Ağırlıklı olarak MS 2. yy’da Roma İmparatoru Hadrianus döneminde Pergamon Asklepionu ile birlikte büyük imar faaliyeti geçirmiştir. Yaklaşık 40.000 m2 alana yayıldığı tahmin edilen Allianoi, Roma Çağı’na ait dünyanın en büyük ve en sağlam kalmış, içinde 47ºC sıcak suyu olan ılıcası, caddeleri, sokakları, dükkânları, köprüleri, hastanesi, çeşmeleri, nekropolleri, peristilli yapıları, kült yapısı, geçiş yapısı, su sistemleri, freskleri, mozaik ve mermer işlemeleri ile mimari, kentsel ve arkeolojik eserlere sahip eşsiz bir sağlık merkezidir.
Allianoi ‘un kültürel varlığını sürdürebilmesine destek amaçlı etkinlik programı; resim, heykel, fotoğraf, karikatür sergisi, belgesel gösterimleri,panel, konferanslar ve konserlerden oluşmaktadır.
Ayrıntılı etkinlik programı: www.mimarist.org

yağmurda...

Gözlerimi açtım… penceremde yağmurun sesi… sonra gök gürültüsü… sonra rüzgar… karanlık bir sabah…

Anladım ki kış gelmiş…



9 Aralık 2010 Perşembe

ÇOCUKLARCA SANAT..

Uçsuz bucaksız hayal denizindeki minik sanatçılar için,
İSTANBUL MODERN TASARIM ATÖLYESİ ile 6-12 yaş grubundaki çocuklara ve ailelerine yönelik etkinliklere 16 Ocak tarihine kadar devam…  

SANTRAL İSTANBUL da  4-12 yaş ile 13-16 yaş gruplarına yaratıcılık atölyeleri 20 Ocak tarihine kadar…

AJANDA ARALIK'10 .. SERGİ

BİTMEDEN GÖRÜLESİLER...
‘İÇİMDEKİ DÜŞMAN’
Ünlü yönetmen  ve fotoğraf  sanatçısı Kutluğ Ataman’ın  11 video enstalasyonundan oluşan İÇİMDEKİ DÜŞMAN, İSTANBUL MODERN de 10 Kasım- 6 Mart tarihleri arasında..

http://www.istanbulmodern.org/
Ataman'ın eserleri esas olarak, insanların kendilerini ifade yoluyla kimliklerini nasıl yaratıp yeniden yazdıklarını, hakikat ile kurgu arasındaki çizgiyi flulaştırarak inceleyip, toplumdaki marjinal bireylerin yaşamlarını belgelemek üzerine yoğunlaşır.
 Sanatçı hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler http://www.saatleriayarlamaenstitusu.com adresinden ulaşabilrisiniz.
‘GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ DEĞİL’

Fotoğraf sanatçısı Ani Çelik Arevyan’ın doğa ile objeleri bir arada kullanarak içinde bulunduğumuz çağa gönderme yapıyor.  Sergi 29 Eylül-  9 Ocak tarihleri arasında İSTANBUL  MODERN de. Ayrıca sergi öncesi eserleri web adresinden de inceleyebilirsiniz.  http://www.anicelikarevyan.com

‘BÜYÜK BİR KENTTEKİ KÜÇÜK PROBLEMLER’
2009 yılında 53. Venedik Bienali’nin kafeteryasını tasarlayarak ‘En İyi Sanatçı’ dalında ALTIN ASLAN Ödülünü kazanan Tobias Rehberger’in eserleri 26 Kasım-8 Ocak tarihleri arasında AKBANK SANAT BEYOĞLU’nda sanat severlerle buluşuyor.  
Sanatçı, yaptığı yerleştirmeler, heykeller ve objeler ile sanat, yaşam ve tasarım arasındaki etkileşime hem çağdaş hem de duysal bir şekilde odaklanmıştır.

‘BATILAŞAN İSTANBUL’UN ERMENİ MİMARLARI’
40 Ermeni mimar tarafından 19. yyda ve20. yyın  başlarında inşa edilmiş 100 den fazla eserin fotoğraflarının yer aldığı sergi 9 Aralık-2 Ocak tarihleri arasında İSTANBUL MODERN’de.

‘İSTANBUL 1950-2010’
SANTRAL İSTANBUL da, İstanbul’un 1910-2010 dönemindeki toplumsal ve mekansal dönüşümünü haritalar aracılığıyla İstanbul severlere sunan sergi 16 Ocak tarihine kadar uzatılmıştır.

http://www.santralistanbul.com/

SAĞLIK için..

Şekerin vücudunuza zararları...
 
British Medical Journal'da yeni yayınlanan bir makalede "Şeker tütün kadar tehlikeli, zarar verici ve bağımlılık yapıcı olduğu için uyuşturucu sınıfına sokulmalıdır" diyor. Gözünüzün önüne yeğeninize, çocuğunuza "hediye ettiğiniz" çikolatalar, gofretler mi geliyor? İnsanı sigaraya, uyuşturucuya en yakınları alıştırır... Çocukları da "şeker isimli zehire" anne-babaları alıştırıyor en önce. 
  
Şekerin vücudunuza zararları 
  
• Fazla şeker tüketmek kan şekerini çok çabuk artırıyor ve pankreas aşırı insülin salgılıyor. Buna "metabolik sendrom" deniyor. İnsülin, şekeri regüle ettikten sonra fazlasını yağ olarak depoluyor. Kan şekerindeki ani düşüşse sürekli acıkma hissine ve yemeye yol açıyor. 
• Diş çürümesi başta olmak üzere, obezite, diyabet, kalp ve dolaşım hastalıkları, böbrek taşları, kanser, hipertansiyon, felç, ülser, astım, romatizma, kronik yorgunluk sendromu ve kemik erimesine neden oluyor. 
• Kan dolaşımıyla vücudun her tarafına taşınan şeker özellikle de göbek, kalçalar, göğüsler ve bacağın üst kısmında toplanıyor. Bu bölgeler de dolduğunda, yağ asitleri kalp ve böbrek gibi aktif organlara dağılıyor. Bu organlar gittikçe yavaşlıyor ve sonuçta dokuları bozularak yağa dönüşüyor. 
• Bağışıklık sistemi zayıflıyor. Vücut soğuk, sıcak veya mikroplara karşı koyamıyor. 
  
Her yerde "şeker" var 
  
Kek, pasta, baklava gibi tatlı yiyeceklerin içinde şeker olduğunu zaten biliyoruz. Tehlikeli olan gelişme, şekerin artık yerli yersiz neredeyse bütün hazır gıdaların içine koyulur hale gelişi... Bebek maması, mısır gevreği, sosis, mayonez, ketçap, pizza, hamburger ekmeği, kola, hazır meyve suyu gibi gıdalar şekerle tüketici gözünde daha çekici hale getiriliyor. Doğuştan tatlıya yatkınlığı olan insanoğlu da, farkında olmadan bu çekime kapılıyor ve satışlar artıyor. Gittikçe daha fazla satın alıyor, daha yiyoruz bu gıdaları. 
  
Çocuklar ve bebekler için çok sakıncalı 
  
Şekerin zararları özellikle bebek mamasında bile şeker olması, çocukların beslenme zevkinin bir ömür boyu yanlış bir yolda gitmesine neden oluyor. Günümüzde artan aşırı şişmanlığını sorumlularından biri de bebekken tanışılan şeker olsa gerek. Bebek mamasında anne sütüne oranla yüzde 60 daha fazla şeker bulunuyor! 
  
Şekerdeki genetik risk 
  
Şekerle ilgili çok önemli başka bir tehlike daha var. Genetiğiyle oynanmış mısırdan "mısır şekeri" üretiliyor. "Nişasta bazlı sıvı şeker" de denilen bu "oynanmış" şeker, çikolata, gofret, gazlı içecek, baklava, mısır gevreği gibi endüstriyel gıdalarda en çok kullanılan şeker türü. Genetiğiyle oynanmış gıdalar ise, başlı başına sayfalarca yazı yazılabilecek bir konu. Doğal halinde değil, insan eliyle "oynanmış" genlere sahip yiyecekler yediğimizde, bizim vücudumuzda da genlerimizi ilgilendiren değişiklikler olabileceğinden korkuyor bilim adamları. Günümüzde yaygınlaşan besin alerjileri, kanser gibi rahatsızlıkların nedenlerinden biri olduğu düşünülüyor. 
  
Şekerin gizli isimleri 
  
Yiyeceklerin "içindekiler" listesinde şekerin farklı isimlerle gizlenmiş olduğunu görebilirsiniz. Bu isimler ne mi? Sakaroz, esmer şeker, mısır şurubu, nişasta bazlı sıvı şeker, dekstroz, sorbitol, mannitol, xylitol, früktoz, meyve şurubu, glikoz, glikoz şurubu, bal, invert şeker, laktoz, maltoz, akçaağaç şurubu, melas, şeker şurubu, turbinado, amazake. 
  
Şeker yememek için 66 neden 
  
Şekerin zararları 
1. Şeker kanser hücrelerinin en çok sevdiği şeydir. 
2. Şeker bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir. 
3. Şeker vücudunuzun mineral dengesini bozabilir. 
4. Şeker çocuklarda hiperaktivite, endişe, dikkat bozukluğu ve huysuzluğa sebep olabilir. 
5. Şeker çocuklarda uyuşukluğa sebep olabilir. 
6. Şeker çocukların okul başarısını olumsuz etkileyebilir. 
7. Şeker trigliserit seviyesinde belirgin bir artışa sebep olabilir. 
8. Şeker bakteri enfeksiyonlarına karşı savunma sistemini zayıflatabilir. 
9. Şeker böbreklere hasar verebilir. 
10. Şeker krom eksikliğine yol açabilir. 
11. Şeker bakır eksikliğine yol açabilir. 
12. Şeker kalsiyum ve bakır emilimini engeller. 
13. Şeker meme, yumurtalık, prostat ve rektum kanserine yol açabilir. 
14. Şeker kadınlarda daha büyük risk oluşturmak üzere, kolon kanserine sebep olabilir. 
15. Şeker safra kesesi kanseri için risk faktörü olabilir. 
16. Şeker gözleri bozabilir. 
17. Şeker serotonin seviyesini yükseltir; bu da kan damarlarını daraltabilir. 
18. Şeker Hipoglisemiye sebep olabilir. 
19. Şeker midenin asidik olmasına yol açabilir. 
20. Şeker çocuklarda adrenalin seviyesini artırabilir. 
21. Şeker koroner kalp hastalığı riskini artırabilir. 
22. Şeker ciltte kuruma ve saç beyazlamasına yol açarak yaşlanma sürecini hızlandırabilir. 
23. Şeker alkol bağımlılığına yol açabilir. 
24. Şeker diş çürüklerini artırabilir. 
25. Şeker kilo alımı ve aşırı şişmanlığa katkıda bulunabilir. 
26. Yüksek miktarda şeker yemek Crohn's hastalığı ve ülseratif kolit riskini artırır. 
27. Şeker kireçlenmeye sebep olabilir. 
28. Şeker astıma sebep olabilir. 
29. Şeker mantar enfeksiyonlarına sebep olabilir. 
30. Şeker safra taşı oluşmasına yol açabilir. 
31. Şeker böbrek taşı oluşmasına yol açabilir. 
32. Şeker istemik kalp hastalığına yol açabilir. 
33. Şeker apendisite yol açabilir. 
34. Şeker Multipl Skleroz (MS) hastalığının belirtilerini şiddetlendirebilir. 
35. Şeker dolaylı olarak hemoroide yol açabilir. 
36. Şeker damarlarda varise yol açabilir. 
37. Şeker osteoporoz oluşumuna katkıda bulunabilir. 
38. Şeker salya asiditesine katkıda bulunabilir. 
39. Şeker insülin sensitivitesinde düşüşe sebep olabilir. 
40. Şeker glikoz toleransının düşmesine sebep olur. 
41. Şeker büyüme hormonunu azaltabilir. 
42. Şeker toplam kolesterolü artırabilir. 
43. Şeker sistolik kan basıncını artırabilir. 
44.Şeker gıda alerjilerine sebep olur. 
45. Şeker diyabet oluşumuna katkıda bulunabilir. 
46. Şeker hamilelikte kan zehirlenmesine yol açabilir. 
47. Şeker çocuklarda egzama oluşuma katkıda bulunabilir. 
48. Şeker kardiyovasküler hastalığa sebep olabilir. 
49. Şeker DNA yapısını bozabilir. 
50. Şeker katarakta sebep olabilir. 
51. Şeker amfizeme sebep olabilir. 
52. Şeker ateroskleroza sebep olabilir. 
53. Şeker serbest radikal oluşumuna sebep olabilir. 
54. Şeker enzimlerin işlevselliğini düşürür. 
55. Şeker karaciğer hücrelerinin bölünmesine sebep olabilir; bu da karaciğerin boyutlarını büyütür. 
56. Şeker karaciğerde yağ miktarını artırabilir. 
57. Şeker karaciğerde patolojik değişimlere yol açabilir. 
58. Şeker pankreasa zarar verebilir. 
59. Şeker kabızlığa sebep olabilir. 
60. Şeker miyopluğa sebep olabilir. 
61. Şeker hipertansiyona sebep olabilir. 
62. Şeker migren de dahil olmak üzere baş ağrılarına sebep olabilir. 
63. Şeker beyin dalgalarını artırabilir; bu da beynin düşünme kabiliyetini zayıflatır. 
64. Şeker depresyona sebep olabilir. 
65. Şeker hormonal dengesizliğe sebep olabilir. 
66. Şeker Alzheimer's hastalığı riskini artırabilir.