18 Aralık 2010 Cumartesi

AJANDA ARALIK'10 .. SERGİ

‘Çetin Ergand: Ankara`nın Kültür Mirası, Bir Başkentin Oluşumu - Avusturya, Alman ve İsviçreli Mimarların İzleri’

Bugünün Ankara`sı 20. yüzyılda oluştu ve kentin tarihi de, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihi ile yakından ilişkilidir. Bu süreçte Alman, Avusturya ve İsviçreli mimarlar çok önemli bir rol oynayarak kentin çehresinin oluşmasına katkıda bulundular. Nasyonal Sosyalistler`den kaçarak Türkiye`ye sığınan bazı mimarlar yeni kurulmakta olan genç Cumhuriyetin Başkentine geldiler ve çalışmaları için son derece uygun bir ortam buldular. Bu mimarların yaptığı eserler, Ankara’nın kültür mirasının önemli bir parçası haline geldi.
1930’lu yıllarda Ankara’ya gelen yabancı mimarlar, kentin görünümünü önemli ölçüde belirlemişlerdir. Yeni T.B.M.M., Sümerbank, Merkez Bankası ve birçok okul, elçilik ve üniversite binalarının yer aldığı onlarca yapı Başkent Ankara’nın kültür mirasını oluşturmaktadır.
Almanca konuşulan ülkelerden gelen mimarlar, 30’lu yıllarda Ankara`nın mimari görünümünün oluşumunda belirleyici bir rol oynadılar. Yeni meclis binası, merkez bankası, opera ve aralarında okulların, büyükelçilik binalarının ve üniversitelerin yer aldığı pek çok bina, bu mimarların bıraktığı izler arasında yer almaktadır.
Fotoğraf sanatçısı Çetin Ergand bu sergide panoramik fotoğraf tekniğinin simetri vurgusuna olan katkısından yararlanarak, yapılarda var olan ama algılanamayan ihtişamı görülebilir hale getirmeyi amaçlamıştır.

Yer: İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi
Tarihler: 17.12.2010~31.12.2010
Adres: İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 102 No’lu Sergi Salonu Taşkışla Yerleşkesi Taksim / İstanbul

‘Dünya Basın Fotoğrafları 2010’

 “Dünya Basın Fotoğrafları 2010” Sergisi 17 Aralık – 9 Ocak tarihleri arasında Forum İstanbul’da izlenebilecek Dünyanın her yıl tekrarlanan en büyük ve en prestijli basın fotoğrafları sergisi “World Press Photo 2010” (Dünya Basın Fotoğrafları 2010 Sergisi) Hollanda Kraliyeti İstanbul Başkonsolosluğu katkılarıyla 17 Aralık - 09 Ocak tarihleri arasında Forum İstanbul’a konuk oluyor. Basın fotoğrafları dalında yapılan uluslararası yarışmanın ödüllü fotoğraflarını içeren sergi yıl boyunca 25 ülkede 2 milyondan fazla izleyiciyle buluştu. Dünya foto muhabirliğinin bir yıllık güncesi sayılabilecek sergide 162 fotoğraf yer alıyor. Her yıl dünyanın dört bir yanından foto muhabirleri, ajans, gazete ve dergiler tarafından yarışmaya gönderilen fotoğraflar 13 kişilik bağımsız uluslararası bir jüri tarafından 10 farklı kategoride değerlendiriliyor. Bu yılki yarışmaya 128 ülkeden 5847 fotoğrafçı tarafından gönderilen 101960 fotoğraf katıldı. Canon ve TNT’nin sponsorluğu ve Geniş Açı Proje Ofisi’nin katkıları ile desteklenen sergi, 9 Ocak’a kadar Forum İstanbul’da izlenebilecek.

‘Gelman Koleksiyonu'ndan Frida Kahlo ve Diego Rivera’

Gelman Koleksiyonu'ndan Frida Kahlo ve Diego Rivera sergisi, 23 Aralık 2010 - 20 Mart 2011 tarihleri arasında, 20. yüzyıl sanatının Meksika ve dünyadaki en çarpıcı figürlerinden ikisini, Frida Kahlo v e Meksikalı Michalangelo olarak anılan ünlü ressam Diego Rivera'yı sanatseverlerle buluşturuyor. Yapıtları kadar özgün karakterleri, yaşam öyküleri ve merak uyandıran birliktelikleriyle de ilgi uyandıran sanatçılar, 40 yapıttan oluşan bir sergiyle Türkiye'de ilk kez Pera Müzesi'ne konuk oluyorlar. Yaşamlarının önemli bir bölümünü Meksika'da geçirmiş koleksiyoner bir çift olan Jacques ve Natasha Gelman'ın, 20. yüzyıl Meksika sanatına da odaklanan geniş koleksiyonunda yer alan yapıtlar, Frida Kahlo'nun sanatsal kişiliğinin derin izlerini yansıtan otoportreleri ile Diego Rivera'nın az sayıdaki tuval resmi örneklerinin en önemlilerinden. Dünya çapındaki bu ünlü koleksiyon, Meksika dışında daha önce çok az sayıdaki sergide izleyiciyle buluşabildi. Pera Müzesi'nde yer alacak sergide, Berlin ve Viyana'da düzenlenen ve 2010 yılına damgasını vuran Frida Kahlo Retrospektifi'nin en gözde Kahlo yapıtlarının yanı sıra Diego Rivera'nın tuvalleri de yer alıyor. Yapıtları ve yaşamlarıyla sinema ve edebiyat dünyasına da esin vermiş ikilinin eserleri 20 Mart 2011 tarihine kadar Pera Müzesi'nde izlenebilecek.


1 yorum: